Kendine Format Atmaya Hazır Mısın?

"Çocukluğunda aldığın kararlardan, programlanmandan sorumlu değilsin. Fakat artık bir yetişkin olarak bunları düzeltip / düzeltmeme sorumluluğu %100 sana ait. Başkalarını suçladığın anda değişim gücünü bırakıyorsun."

Bunu tekrar tekrar tekrar okumanı istiyorum. Hatta istersen çıktısını al;)
Sen ya da bir arkadaşın ne zaman "Ben şu konuda zorluk yaşıyorum çünkü biliyor musun ailem zamanında ......." diye başladığında bu cümleyi ona tekrarla.

Beni en çok üzen şeylerden biri maalesef kişisel gelişimin bu kadar yaygınlaştığı dönemde "gücümüzün bizde olduğu" ve "her anhayatımızı değiştirebileceğimiz" gerçeklerinden daha çok geçmişin konuşulması.

Birşeyler öğrendik, mesela; çocukluğumuzun bizi sınırlandıran inançlarımız üzerinde etkisi olduğunu, ilişki yaşadığımız kişileri seçerken aile bireylerimizin benzerleri veya tam zıtlarını seçtiğimizi, kendimizi yetersiz, çirkin, başarısız bulma kararlarımızı alırken ailelerimizin bize davranışlarının, sözlerinin etkisi olduğunu...

Hatta ne kadar paramız olup olmadığı, paraya izin verip vermememizin bile çocukken aldığımız kararlarla bağlantısı olduğunu öğrendik.

Farkındalık çok güzel bir adım, başlangıç noktası!

Peki ya sonrası?

Eğer bu noktada kalırsak sadece "öğrenmiş" oluruz, hatta belki onları suçlayarak kurban rolünü yaşarız ve gücümüzü bırakırız. Yani kişisel gelişimle ilgilenmeye başlama sebebin "gücünü" keşfedip kullanmakken, "kurban" olarak yaşamaya devam edersin, hem de kurban enerjisini beslediğini fark etmeden...

Kişisel Gelişim ile ilgilenen birçok kişinin maalesef takıldığı nokta "problemi" aramak, "problemi" bulmak ve "problemi" konuşmak.

Sürekli sorunu, sorunun nereden geldiğini, nelere sebep olduğunu konuşmak konuşmak ve konuşmak.

Egonun taktiği, o sınırlandıran düşünceyi korumaya çalışıyor: Hem çabalıyormuşsun gibi hissettiriyor hem de hala bildiği, güvenli alanda hareket ederek aynı döngüyü sürdürüyor.

Bir onkoloji uzmanının kanseri tanımlamasına benziyor, "vücudun aklı karışıyor ve tümörü korumaya başlıyor".

Bilgisayarına virüs girdiğini düşün.

Ne yaparsın?

Belki "Ya nereden kaptım acaba, tekrarlamasın" dersin ama sonra tekrar onu çalışır hale getirmeyi düşünürsün değil mi? İçindeki korumak istediklerini seçer ve doğru çalışmayan yerlere bir format atarsın;) 

Haydi gel bu hafta, sana hizmet etmeyen düşüncelere format at:

1- SINIRLANDIRAN DÜŞÜNCELER (SD)

Evet, doğru tahmin ediyorsun, biraz yazmalı çizmeli bir bülten var bu hafta:) 
Ve bu egzersiz için yazman gerçekten çok önemli. Eğer şu anda yazamıyorsan da lütfen oku, favorilerine al ama bugün içinde mutlaka bu egzersizi yap. (Ego'nun erteleme oyununa gelmeyelim, di mi?)
Öncelikle şu anda değişiklik istediğin temel kategorileri aralarında boşluk bırakarak yaz. 

Aşk, İş, Sağlık, Beden, Para ... gibi

Sonra her birinin altına "Ailenden bu konuda neler duydun/gördün?" sorusunun cevaplarını yaz. Burada özellikle "negatif" yani şu anda hizmet etmeyen sınırlandıran düşünceleri yaz.

Örneğin ilişki konusunda ilerleme istiyorsun ve bunu düşünürken soruyu okuduğun anda aklına küçükken duyduğun "Aşk yoktur, bitiyor" cümlesi geldi ve sen bunun gerçek olmasını istemiyorsun -istemiyorsun di mi? :)- , o zaman bu SD'yi (Sınırlandıran Düşünceni) yaz. Ya da para istiyorsun ama "Azıcık aşım, ağrısız başım" düşüncesi bir anda geldi aklına. Yaz .

Önemli olan açık ol kendine. Bu çalışmayı kendin için yapıyorsun ve sana garanti veririm hepimizde bir sürü SD var o yüzden hiç üzülme, sıkılma, yaz;)

Burada niyetin aileye saydırmak, onlar için kötü düşünmek de değil, korkma. Sonuçta onlar da başka inanç sistemlerinden etkilendi. Amacımız onlara kızmak, kurbanlığı yaşamak değil. Şu anda istediğimiz tek şey bizi sınırlandıran kalıplardan çıkmak. Listeyi tamamladığında şöyle birşeye benzesin yani:

Aşk

-Sınırlandıran Düşünce

-Sınırlandıran Düşünce

-Sınırlandıran Düşünce

İş

-Sınırlandıran Düşünce

-Sınırlandıran Düşünce

Sağlık

-Sınırlandıran Düşünce

-Sınırlandıran Düşünce

Para

-Sınırlandıran Düşünce

-Sınırlandıran Düşünce

-Sınırlandıran Düşünce

Şimdiiiii... Öncelikle, bunları görüp dehşete kapılmıyorsun:)

Listeye baktıktan sonra 3 defa derin nefes alıp bırak ve o rahatlamayı hisset!

Bunları fark edip gelişim noktalarını saptıyorsun, hazine bulmuşsun gibi düşün;)

Bir danışanımla seans sırasında benzer çalışma yaptığımızda egoyla dalga geçen çok tatlı bir tepki vermişti; "Oooo, ben bunları bunları düşünüyorsam çok normal şu anda böyle olaylar yaşamam" ve ardından birkaç egzersizle bile en önemli kalıpları değiştirdikçe omuzlarından kalkan yükü ve değişimi görmek çok güzeldi.

Egonun görevini hatırla, geçmişi bugünde tekrarlamak ve geleceğe aynen projekte etmek!

Geçmişteki duyduklarının, yaşadıklarının bugününü etkilemesine izin vermek istemiyorsan çocukluğundan beri onlarca kez izlediğin filmi artık yenisiyle değiştirme zamanı gelmedi mi? "Çok fazla, altından kalkamam" dememen için şimdi çalışma alanını daraltacağız.

3 tane seni şu anda en çok etkilediğini düşündüklerini seç. Önce bunları çalış, sonra o motivasyonla adım adım diğerlerini de ele alırsın. Hem hiç belli olmaz, belki de diğerlerini çalışırken bunlar da dönüşebilir kendiliğinden.

2- YENİ CÜMLELERİNİ YAZ

Değiştirmek istediğin, sınırlandıran cümlelerin yanına yeni cümleleri yaz. Örneğin: Sınırlandıran cümle: "Para zor kazanılır"

Öncelikle kocaman bir çarpı at bunun üzerine sonra da yeni cümleyi yaz:

Mesela yeni cümle: "Rahatlıkla para kazanıyorum"

Eğer yeni cümleye çok direnç hissediyorsan, yazmak bile zorsa senin için,"Paranın zor kazanıldığı inancımı bırakıyorum" yaz.

3- DEĞİŞTİR

3 tane seni sınırlandıran düşünceni seçtin, yeni cümlelerini oluşturdun, şimdi değişim zamanı!

Bu noktada teknikler devreye giriyor. 
En hızlı ve tek başına kullanabileceğin tekniklerden biri:

Örneklendirmek 
Eski düşüncenin doğru olmak zorunda olmadığını / Yeni düşüncenin doğru olabileceğini gösteren örnekler bulmak (30 gün boyunca hergün bir örnek) Ne de olsa günün sonunda biz "neye doğru dersek, o doğru olacak"! :) 

Yukarıdaki örnekten devam edelim. 
SD: "Para zor kazanılır"

Öncelikle kocaman bir çarpı at bunun üzerine sonra da yeni cümleyi yaz:

Yeni cümle: "Rahatlıkla para kazanıyorum"

Örnekler: Şimdi rahatlıkla para kazanan örnekleri yazmanı istiyorum senden. İlk olarak yakın çevrende bulamayabilirsin, normal, benzer benzeri çeker kuralı. Ama araştır. Esnet sınırlarını. Google'da ara. Çünkü bir tane bile örnekle başladığında, SD yi yıkmaya başlamış olacaksın. 

"Yazdığım Yeni Düşünceye inanmıyorum ama" diye şu anda düşünüyorsan, çok normal:) Saçını kestirmek için kuaföre girip daha işlem bitmeden aynaya bakıp "Saçım çok uzun ama" demek gibi oluyor bu;) Kendine ve bilinçaltına zaman ver. Tekrarlayarak o kırılmayı sağlayacak ve yeni düşünceye inanmaya başlayacaksın. Ve bunu yani örneklendirme yapmayı 30 gün yapmanı istiyorum. 30 gün boyunca her gün Yeni Cümleni tekrarlayacak ve oraya en az bir yeni örnek yazacaksın.

Hangi sınırlandıran düşünceden başlıyorsun. Yerine yeni düşüncen ne? Hatta örnekler neler? Hangi virüsleri silip yeni bilgi veriyorsun bilgisayarına, lütfen benimle aşağıdan paylaş.

Bülteni paylaşıp daha fazla kişinin geçmişin zincirlerinden özgürleşmesine yardımcı olmak ister misin? Aşağıdaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsin.

xoxo

Sevgilerimle,
Sat Nam,
Sevil


Sen değişirsen dünyan değişir